Isteni kalács

Egyszeruen meg kell osztanom veletek ezt a receptet. Ugyan en egyelore a cukrom miatt nem tudom megsutni es falatozni, de biztositalak titeket, hogy nagyon finom es amint vege a dietamnak en is meg fogom csinalni. Addig nektek jo sutest, az eredmenyeket nyugodtan osszatok meg velem! 

20690360_1397798283608795_725490650674114594_o.jpg

Recept: Hozzávalók a tésztához: (3 kalács lesz ebből a mennyiségből)
- 1 kg liszt
- kb. 5 dl langyos tej(liszttől függ, ha nem elég, öntsü
nk még hozzá)
- 10 -15 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
- 3 evőkanál cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 3 csipetnyi só
- 5 dkg élesztő ( budafokit használok)

Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg mák
- 1 citrom reszelt héja
- pici tej
- 10-12 evőkanál cukor (a máktól és az ízléstől is függ:) 

A diós toltelek receptje ugyanaz, mint a makos, csak kerul bele reszelt citromhej, egy pici fahej es izles szerint mazsola. De csak annyi tejet tegyetek hozza, amig morzsalekos marad a dio.

A tetejére:
- 1 felvert tojás (vagy 1 tojássárgája+ 1 kanál tej)

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
A szobahőmérsékletű lisztet elkeverjük a sóval, mélyedést csinálunk a közepébe, beleöntjük a megkelt élesztős tejet, vaníliát és a tojássárgáját. 
Alaposan kidolgozzuk, addig, amíg el nem válik a táltól és szép fényes nem lesz a tészta. Most dagasztjuk bele az olvasztott vajat. 
Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Ha megkelt, óvatosan átgyúrjuk, három részre vágjuk, elnyújtjuk, megtöltjük, sütőpapírral bélelt tepsibe beletesszük. Még egyszer megkelesztjük, kb. 20 perc , megkenjük tojássárgájával vagy felvert tojással, megszurkáljuk hurkapálcával vagy húsvillával, hogy a gőz tudjon távozni és ne repedjen meg, és langyos sütőbe tesszük. Felvesszük a gázt és 180 fokon szép pirosra sütjük. Én kb. 30 percig szoktam sütni, de ezt sütője válogatja. 

Ha kisült, még forrón cukros vízzel átkenjük, akkor szép fényes lesz. 
Jó étvágyat! 

Fontos, hogy meleg helyen dolgozz és a hozzávalók is langyosak legyenek!

Sok sikert!!