El preventorio de Aguas de Busot

Tegnap az egyik alicantei facebook tarsasag (helyiek) emlekeztek egy kulonleges epuletre. Az epuletet halloween-kor rendszerint tulsagosan sokan latogatjak, ennek kapcsan merult fel, es kezdtek szervezni kozos turat erre a halloween-re. Ez engem kulonosebben nem erdekelt, viszont maga az epulet igencsak. Es kutatsba fogtam. Rengeteg video es blog foglalkozik vele. Mondanom sem kell, mind amolyan szellemvadaszok. Persze ment is a szajrol szajra remisztgetes, ki mit hallott, mik is tortentek ott. Amirol az igazsagot igazan senki sem tudja mar. Akik akkor kisgyermekek voltak, mara idosek, nem eppen az internet rabjai, hogy beszeljenek.

Nos, akkor kezdjuk is az elejen. Az epulet, tobbi tegjaval egyutt, melyek ma mar nem leteznek sajnos, 1816-ban epult, azaz 200 eve. 

hotel_miramar.jpg

Eredetileg egy termalfurdo hotel volt, gazdagok reszere, kaszinoval es templommal. 

preventorio_aguas_de_busot_17.jpg

Termeszetesen ebbol az idobol nem igazan vannak kepek, de meg a kiralyi csalad is telen ide jott pihenni. A hotel tokeletes helyre epult, magasan egy hegyen, ralatni a tengerre es a termeszetes termalviznek koszonhetoen kivalo volt teli pihenesre. Hotel Miramar volt a neve. Ugy tartjak, hogy a tulajdonosa egy nap pokeren feltette a komplexumot es el is veszitette, majd banataban ongyilkos lett. Ozvegyenek szelleme azaz a "feher holgy" pedig a mai napig itt el. 

1930-ig hotelkent mukodott. Majd 1936-ban az allam atvette es a civil harcok idejen tuberkulozis kozpontta nyilvanitotta, gyerekek reszere. Tekintve, hogy mind a termal viz, mind pedig a nagyon tiszta hegyi levego tokeletes otthont adott a gyerekek gyogyitasara. A tuberkulozis eltunesevel a korhaz bezart. 1976-ban alairtak egy megegyezest a felujitasara, de ez csak papiron maradt, sajnos nem tortent semmi. Idosek akik dolgoztak vagy betegek voltak ott beszeltek rola sokaig. Egyesek szerint az apacak ugyan szigoruak voltak, de nem bantak a gyerekekkel rosszul es nem halt meg egyetlen gyerek sem ebben a betegsegben, mind egeszsegesen tavoztak. Masok szerint pedig igenis voltak visszaelesek es volt krematorium is a holttestek elegetesere. 

preventorio_aguas_de_busot_36.jpg

Sok szellemvadasz jart mar itt, hogy beszelhessen itt ragadt lelkekkel, vagy lassa a feher holgyet...

Az epulet alatti reszben labirintus szeru csatornak vannak, melyek allitolag a fold alatt egeszen a szomszedos El Campelloig vezetnek. Par helyen be lehet latni, ahol be van szakadva a padlo, vagy a kulteren a talaj. Nem tudom a medence hol lehetett vajon.

2006-ban az itteni focicsapat tulajdonosa megvasarolta annak remenyeben az epuletet, hogy ujra termal hotelkent mukodhessen, mai napig az o tulajdona, de fejlesztes nem tortent, csupan annyi, hogy megszunt az ejjel nappali orkodes es az epuletet szetraboltak, szetvertek, vandalok osszefirkaltak, vagy hogy halloween estjen ide jon par fiatal nemi alkohollal "szorakozni" bevallom, hogy szivem szakad meg a helyert.

Igen, ma ellatogattunk oda, voltak meg paran rajtunk kivul. Az epulet oriz valami kulonoset, de semmikepp sem ijeszto, inkabb ha nezed egeszeben, akkor szinte hallod a gyerekek kacajat, ahogy boldogan fel-ala futkaroznak. Nem hotelkent tudnam manapsag elkepzelni, inkabb arvahazkent lenne gyonyoru, de mar annyira az enyeszete, hogy foldig rombolni is csak par perc lenne :( Igy nez ki most...

 img_8563.JPG

img_8546.JPG